|
|
|
|
Forma nigiri
|
Ingredienser nigiri
|
|
Nigiririset skall ha en form liknande en prinskorv ca 6 cm lång, 2,5 cm bred och 3 cm hög.
Fisken skall egentligen skivas bit för bit allteftersom man tillverkar riscylindrar.
För amatören är detta för tidskrävande, varför fisken först bör tillskäras.
|
|
|
|
1. Forma en ”prinskorv”
Blöt höger handflata med sushivinäger (eller vatten).
Ta med högra handens fingertoppar upp en rågad matsked ris.
Vik ihop handen mot handflatan (ger klassisk sushiform).
Pressa ihop lätt, men mosa inte.
Den ovane hjälper till med vänsterhanden att forma cylindern.
|
|
|
|
2. Wasabi på fiskskiva
Ta upp en fiskskiva tvärs på vänsterhandens fingertoppar.
Stryk med höger pekfinger ut en liten klick wasabipasta på fiskens insida.
Proffsen behåller risklumpen kvar i högerhanden.
Amatören har redan förberett detta moment.
PS: Alla gillar inte wasabi. Ett alternativ är att inte stryka wasabi på fisken,
utan att servera en klick bredvid i stället.
|
|
|
|
3. Lägg ihop
Nu har du en risklump i höger hand och en fiskskiva i den vänstra.
Lägg risklumpen på fiskskivan och kläm åt lätt med vänsterhanden.
Platta lätt till sushins undersida med högerhandens pek- och långfinger.
Öppna vänsterhanden och jämna till klumpen ytterligare om så behövs.
|
|
|
|
4. Lägg upp
Lägg den färdiga nigirin på en tallrik.
Fortsätt med nästa.
|
|
|
|
|
|
Basvaror:
Japanskt ris eller annat rundkornigt klibbigt ris.
Sushi-su (sushivinäger) som smaksättare av riset.
Wasabipasta som smaksättare av rå fisk.
Inlagd ingefära (gari, shoga) serveras till maten.
Japansk soja (shoyo) alt. mirin vid sidan om i kopp.
Påläggsalternativ till nigiri:
Rå fisk främst laxfilé, tonfisk och svärdfisk. Andra lämpliga fiskar, som dock bör ha varit frysta, är makrill, plattfiskar, torskfiskar och sillfiskar.
Bearbetad fisk t.ex. rökt lax, crabsticks och varmrökt ål används som pålägg, men även inlagd sill, böckling och t.o.m. lutfisk fungerar bra.
Skal- & blötdjur används flitigt, helst råa, men kokta går också bra. Främst räkor, tigerräkor och bläckfisk, men även musslor, pilgrimsmusslor, snäckor, ostron, samt sjöborrar.
Kött förekommer som pålägg, även om fisk och skaldjur är det vanliga. Rå oxfilé eller rå ryggbiff är utmärkta alternativ. Tillagad rostbiff, rökt eller kokt skinka passar också.
Grönsaker används i begränsad omfattning som pålägg till nigiri. Prova dock gärna t.ex. skivad avokado.
|
|
|
|
|
Forma
Futomaki,
Hosomaki,
Uramaki,
Dashi-maki
Mer om sushi:
Sushiskolan,
om sushi
Sushirecept,
recept nigiri
Sushiverktyg,
Äta med pinnar
|
|
|
|