
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om stärkelsemjöl, redningsmängd
(matlagningsmjöl, redningsmjöl, gel)
starch flour
farine d´amidon
farina di amido
Stärkemehl. Speisestärke
fécula de almidon
Stärkelse är en sockerart (läs mer > Stärkelse). Det är växters sätt att lagra energi och motsvarigheten till djurens glukos. Stärkelse finns i alla växter och utvinns genom extraktion (urlakning) till stärkelsemjöl och stärkelsesirap (läs mer > Glukossirap). Vanligt vetemjöl innehåller cirka 70% stärkelse.
Stärkelsemjöl (redningsmjöl): Koncentrerad stärkelse utvinns ur potatis (potatismjöl, sagogryn), majs (majsmjöl, Maizena), vete (matlagningsvete, Idealmjöl), ris (rismjöl), arrowrot, agar, husk, kassavarot, banan med flera växter. Läs mer, se respektive stärkelsemjöl i högerkolumnen.
Förklistring: Det är stärkelsen i mjöl som binder vatten. Upp till 1/3-del av mjölvikten. Degen tjocknar, gelatinerar. Benämns gel (jfr gelé). Processen kallas "förklistring" vilket bland annat sker vid brödbak kräm- och grötkokning, vid redning av såser och soppor, eller när man steker pannkakor. Förklistring och klistring är inte riktigt samma sak, förklistring = vattenupptag, klistring = fästa ihop (läs mer > Om brödbakning matbröd),
SÅ ANVÄNDS STÄRKELSEMJÖL
Stärkelse användas allmänt som förtjockningsmedel vid redning av såser, soppor, stuvningar, grytor, puddingar, bakverk, i korvsmet med mera.
REDNING, REDNINGSMÄNGD
Redning kan ske med vetemjöl, eller med stärkelsemjöl. Åtgången mjöl till redning beror på hur tjockflytande vätskan skall bli, men också på mjölets kvalitet, vätskan konsistens innan redningen och om andra ingredieser har förtjockningsegenskaper. Det är alltid lättare att späda en för tjock sås än att reda en tunn sås på nytt. Läs mer > Redning av såser och soppor.
Redningsmängd med vetemjöl:
Vetemjöl till | Per 3 dl vätska ca | Per 1 liter vätska ca | ||
Tunnare soppa | 5 gram | 0,5 msk | 20 gram | 0,3 dl |
Fylligare soppa | 10 gram | 1,0 msk | 30 gram | 0,5 dl |
Tunn sås | 10 gram | 1,0 msk | 30 gram | 0,5 dl |
Normaltjock sås | 15 gram | 1,7 msk | 50 gram | 0,8 dl |
Tjock sås | 20 gram | 2,3 msk | 70 gram | 1,2 dl |
Extra tjock sås | 25-30 g | 3,0 msk | 80-100 g | 1,5 dl |
Sufflébas | 45 gram | 5,0 msk | 150 gram | 2,5 dl |
Källa: Matlagning - en handbok. Äldre kokböcker anger ofta högre mängder mjöl.
Redningsmängd matlagningsmjöl:
Stärkelsemjöl är enklare att använda än vetemjöl, det klumpar sig inte så lätt och kan användas direkt i varm vätska. Den högre stärkelsehalten gör att det går åt mindre mjöl än om man använder vetemjöl.
Sås | Stuvning | Kräm | Soppa | |
| per 3 dl | per 3 dl | per 3 dl | per liter |
Vetemjöl | 1,5 msk | 3 msk | 3 msk | 3 msk |
Idealmjöl | 1,5 msk | 3 msk |
| 3 msk |
Maizena | 1,5 msk | 3 msk | 3 msk | 3 msk |
Arrowrot | 1,2 tsk |
|
| 1 msk |
Potatismjöl | 0,5 msk |
| 1,5 msk |
|
Källa: Producentinformation. Läs mer > Se respektive mjöl i högerkolumnen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09
Läs mer
Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
Recept med Om stärkelsemjöl, redningsmängd
Det finns 54 recept med Om stärkelsemjöl, redningsmängd
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Benlösa fåglar med blå portvinssås (kycklingburgare)
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel slottssås med ansjovis
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt champinjonkyckling
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddig ljus eller brun svampsås
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kavlade småkakor, grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svart vinbärssås
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel whiskysås
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan