
Fotograf/bild: Film: Ny Sokhom, french beans
Gröna bönor
(gröna bönor 1. gröna spritbönor 2. brytböna 3. skärböna)
Latin: Phaseolus vulgaris
green beans, French beans, string beans, snap beans, string beans
haricots verts, haricots mangetout
fagiolini, fazool = sicilianska
Schnittbohnen, haricots verts
judias verdes, haricots verts
Gröna bönor är omogna färska bönor som äts hela (balja och frön), olika sortvarianter av arten trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Som regel av typen brytbönor men kan också vara så kallade skärbönor (läs mer > Om bönor). Franskans "haricots verts" används ofta för dessa bönor i andra länder och mangetout betyder "äts hela". Engelskans "string beans" syftar på den nervsträng som finns på baljkanten. De flesta är dock utan sträng. Färska omogna bönor med annan färg, till exempel purpurfärgade, som äts hela betraktas också som gröna bönor. Vaxbönor är en variant av gröna bönor (se dito). Bondbönor är visserligen gröna men räknas inte till gröna bönor eftersom baljan inte äts. Motsvarande ärter som äts omogna och hela benämns salladsärter eller sockerärter (se respektive). Se film, klicka på "Ny Sokhom" under bilden ovan.
- Smak: Lätt söt-beska. Lättkokta är de krispigt fräscha.
- Alternativ vara: Vaxbönor, salladsärter, sockerärter.
- Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i juli-oktober, import från Holland, Spanien, Marocko och Kenya. Fungerar utmärkt som fryst vara.
- Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C, helst i plastpåse. Vid lägre temperatur blir de lätt frostskadade, får bruna fläckar. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Frysta upp till ett år.
SÅ ANVÄNDS GRÖNA BÖNOR
Gröna brytbönor, haricots verts passar väl i sallader eller som tillbehör till mat. Lättkokta eller lätt stekta i smör. Fungerar också bra i stuvningar, soppor, grytor och gratänger.
Ansa: Färska brytbönor noppas, nyp bort skaftet och dra från nederändan bort nervtråden längs ytterkanten. Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.
Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) någon minut i lättsaltat vatten. Äldre bönor längre tid. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Gröna bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Recept med Gröna bönor
Det finns 49 recept med Gröna bönor
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Het morotsgryta med pasta
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Lax med rödbetskornotto med haricots verts
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Teriyaki, biff med chili och schalottenlök
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grönsaksdip med 3 enkla såser
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Quorn med quinoa och mango chutney
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Pernilla
-
Zuppa Minestrone - italiensk klassiker
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan