
HP-sås
(HP-sås = engelsk stark sötsur sås)
HP sauce® = English strong sweet and sour sauce
HP sauce = sauce anglaise aigre douce forte
HP sauce = salsa inglese agrodolce forte
HP Sauce = Englische stark süß-sauer Sauce
HP sauce = salsa inglesa agridulce fuerte
HP-sås (registrerat varumärke) är en klassisk engelsk mörkt brun, starkt kryddad och en något sötsur sås, med ursprung från Birmingham. Originalet benämns inte oväntat HP sauce The Original, men det förekommer numera flera olika varianter t.ex. HP Fruity, HP Curry Sauce, HP Chilli, HP BBQ Sauces med flera. Originalet uppfanns i slutet av 1800-talet av en specerihandlare vid namn Garton. Han namngav såsen HP, då han hört att en restaurang i parlamentsbyggnaden (Houses of Parliament) hade börjat använda den. Dessvärre hade Garton skulder som han inte kunde betala och när Edwin Samson Moore erbjöd honom att bli skuldfri, plus en kontantsumma på £150 sålde han receptet. Varumärket ägs sedan 2005 av Heinz och produceras numera i Nederländerna.
Ingredienser originalet (enligt innehållsförteckningen): Tomatpuré, kornmaltsvinäger, melass, glukos-fruktossirap, ättikssprit, socker, dadlar, modifierad majsstärkelse, rågmjöl, salt, kryddor, naturliga arom, tamarid.
SÅ ANVÄNDS HP-SÅS
Såsen serveras kall till både varma och kalla maträtter främst kötträtter. Passar utmärkt till exempel till stekta ägg och därför ofta ett frukosttillbehör i Storbritannien. God smakförstärkare i köttfärsrätter. I Sverige är den klassisk till pytt-i-panna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer
Recept med HP-sås
Det finns 11 recept med HP-sås
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Bräckt falukorvsmacka med stekt ägg
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk Ägg Bénédictine
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bräckt falukorv med stekt ägg och tomat
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Patentsmörgås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krabbsallad med mörk senapssås och toast västerbotten
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nötig senapssås till revbensspjäll
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan