
Fotograf/bild: Ohio State University
Drickyoghurt, ayram
(drickyoghurt, yoghurtdryck, ayran, dugh, doogh, dhallë, t´an)
yogurt beverage
boisson au yaourt
bevanda di yogurt
Joghurtgetränk
bebida de yogur
Drickyoghurt är helt enkelt vanlig yoghurt med låg fetthalt som gjorts lättflytande och vanligtvis smaksatts på något sätt. Liksom yoghurt kan drickvarianten tillverkas av all slags animalisk mjölk och ursprungligen av get- eller fårmjölk varav turkisk ayram är mest känd (se nedan Historia). Läs mer > Yoghurt. Europeisk drickyoghurt tillverkas av komjölk. Yalla är ett av Arla registrerat varumärke för drickyoghurt.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 100-110 gram.
- Fetthalt: 0.5-2%.
- Smak: Smaken är milt syrlig. Smaksatta oftast tydligt söta av frukt och tillsatt socker, med sockhalt som kan vara över 10%.
- Alternativ vara: Kefir, lättfil.
- Försäljning: 0,3 dl- eller literförpackning. Naturell eller smaksatt med frukt. Även laktosfri.
- Relativt jämförpris: Små förpackningar medel, 40-50 kr/liter. Stora förpackningar lågt-medel 20-45 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.
SÅ ANVÄNDS DRICKYOGHURD
Drickyoghurt serveras kall. I Turkiet och Centralasien är dryckyoghurt en sällskaps- och måltidsdryck, särskilt under sommare. Ibland med tillsatt isvatten eller kolsyrat vatten. I västvärlden är det mer en mellanmålsdryck.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09