- Här är du:
- Varufakta
- » Svamp
- » Soppar

Eksopp
Latin: Leccinum quercinum
Ätbarhet: God matsvamp.
Hatt & fot: Välvd till utbredd hatt, 5-15 cm bred, oftast fjällig. Smutsvit till smutsgrå och brunprickig fot, 1-4 cm tjock. Fotring saknas.
Rör: Krämvita på unga svampar, till lätt brunröda på äldre.
Svampkött: Vitt till beigebrunt. Mild lukt och smak.
Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt i sydöstra Norrland. Säsong juli-sept med topp i augusti.
Växtsätt: Markväxande intill ek.
Förväxlingsrisk:
Övrigt: Eksoppen tillhör grupp Leccinum, vilka är ganska lika inbördes, men som skiljer sig åt genom val av växtplats.
Läs mer
Innehållsförteckning