
Fotograf/bild: Andreas Aggerlund, Sportfiskegiganten *
Regnbågslax
(regnbågslax, regnbåge, regnbågsforell, regnbågsöring, Så tillagas regnbåge, regnbågslax, tillagningstid)
Latin: Oncorhynchus mykiss
rainbow trout, kamloops, steelhead
truite arc-en-ciel
trota iridea
Regenbogenforelle, Stahlkopfforelle
trucha arco iris, salmones del Pacífico
Grupper inom
Regnbågslax:
Regnbågslax, även benämnd regnbåge eller regnbågsöring, är en art i familj laxfiskar mycket liknande öring i levnadssätt och utseende. Den leker (parar sig) i strömmande vatten varvid hanen har ett igenkännande brett, rosa eller rött band längs sidorna (därav namnet). Kännetecken är också en mycket liten ryggfena (ett hudveck utan fenstrålar). Ryggen och fenorna är småprickiga. Den kan bli metern lång och väga 20 kg. Svenskt rekord är 8 decimeter och 9 kilo. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
I Nordamerika skiljer man på tre varianter på samma sätt som vi skiljer på öringar.
- Steelhead som är havsvandrande (jfr havsöring).
- Kamloops som är insjölevande (jfr insjööring).
- Rainbow, som lever i strömmande vatten hela livet (jfr bäcköring).
Förekomst: Dess naturliga livsmiljö är Nordamerikas västkust över till nordöstra Asien kalla vatten. Fisken är dock mindre kräsen vad gäller kallt och rent vatten som öring och lax (men mycket känslig för försurning), varför den utplanterats i stora delar av välden, bland annat i Sverige (från 1892). Förekommer i hela Sverige, men de självreproducerande bestånden är få. Utsättning sker kontinuerligt i sjöar över hela landet. De regnbågar som finns i svenska och europeiska vatten utgör avkomlingar av sedan generationer i dammar odlade "restaurangfiskar" vilka har degenererat långt från sina vilda anförvanter i Nordamerika. Sedan 1980-talet uppträder arten i havet invid Skånes sydkust möjligen som ett resultat av ryska inplanteringar i Östersjön.
- Kategori: Fet fisk, fetthalt mer än 8%.
- Köttkvalité: Fast, fint kött.
- Köttandel: Cirka 60%.
- Relativ fetthalt: Lågt, cirka 10% (högt för att vara fisk). Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
- Smak: Milt smakrik. Utsökt god. Odlad kan ha lätt fadd smak av fodret.
- Alternativ vara: Öring, lax eller annan laxfisk.
- Säsong: Vår-höst.
- Försäljning/import: Fisken säljs färsk eller fryst, hel eller filead. Stor filésida kan man hitta inplastad.
- Jämförpris: Likartat lax, men som regel lite dyrare. Hel urtagen färsk 100-150 kr/kg (tillagat köttpris 150-250 kr/kg). Hel rökt regnbåge 100-200 kr/kg (köttpris 200-400 kr/kg). Färsk filé med skinn cirka 150 kr/kg (100-175 kr/kg).
- Förvaring: Kallt.
Namnförbistring: Arten kallas även regnbågsforell, laxforell, röd forell, blanklaxöring, amerikansk laxöring och stålhuvudöring. Begreppet "forell" kan avse andra laxfiskar (läs mer > Om laxfiskar, foreller). Står det "regnbågsforell" i recept avses som regel mindre regnbågar 500-800 gram.
Hälsa/näring: Regnbåge är en fet fisk (~10% fett). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).
Fiske, odling: Regnbåge är en populär sportfisk som fångas med spinnspö/haspel, fluga och trolling. Odling sker flitigt i dammar och nätkassar. Regnbåge är den fisk som mest odlas i Sverige. Totalt 8000 ton 2014 vilket utgör 85% av all svenskodlad fisk. Sportfiske förekommer i dammar, varvid man kan vara säker på att få napp.
Miljö: Regnbåge är inte en ursprunglig fisk i svenska vatten och betraktas därför inte som utrotningshotad här. Konventionellt odlad regnbåge är gulmärkt för att rovfisk ger hög efterfrågan på foderfisk och lokala föroreningar.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
Vikten på regnbågslax varierar stort, från ett halvkilo och uppåt. Välj helst vikt vid receptinläggning, eller kontrollera portionsvikten om enhet styck används. Vildfångad regnbåge väger sällan över 1 kilo, medan odlad kan väga upp till 5 kilo. Viktminskning vid tillagning 0-15% beroende på tillagningssätt. Rökning av regnbågslax ger en viktminskning av cirka 25% vid kallrökning och 35% vid varmrökning.
Regnbågslax | Råvikt | Rens | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Hel urtagen vild | 600 g | -40% | 360 g | -10% | 325 g | 54% | 2,3 |
Hel urtagen odlad | 2800 g | -40% | 1700 g | -8% | 1500 g | 53% | 11 |
Laxsida odlad | 950 g | -10% | 850 g | -5% | 800 g | 84% | 5,7 |
Portionsberäkning: En normal portionsvist är 140 gram (tillagad vikt). Räkna med 150 gram rå filé per portion, eller 300 gram hel urtagen fisk. En normalstor vildfångad regnbåge på 600 gram brukar vara lagom till två portioner.
SÅ ANVÄNDS REGNBÅGSLAX
Regnbåge är en eftertraktad matfisk. Den tillagas på samma sätt som annan lax. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad (läs mer > Så tillagas regnbåge).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Film: Pipelkockens regnbågsklämma
Recept med Regnbågslax
Det finns 5 recept med Regnbågslax
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Regnbågssallad med regnbågslax
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan