
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Färdiga fiskpinnar
(fiskpinnar, panett, fiskpanetter = panerad fisk)
fish sticks = breaded fish
bâtonnets de poisson = poisson pané
bastoncini di pesce = pesce impanato
Fischstäbchen = panierter Fisch
palitos de pescado = pescado empanizado
Fiskpinnar (panett = panerad fisk) är sönderdelat fiskkött (filé) format till rektangulära pinnar cirka 10 centimeter långa, som sedan panerats. Begreppet "pannet" skapat 1964 av industrin syftande på panerat.
- Köttkvalité: Som regel filé av Alaska Pollac (torsk). Köttandel 60-70%.
- Smak: Ringa fisksmak, tydlig smak av panering.
- Alternativ vara: Fisk som man panerar själv.
- Försäljning/import: Säljs djupfryst. Fisken som regel från nordöstra Stilla Havet.
- Jämförpris: Mycket lågt 30- 80 kr/kg. Prisskillnaderna trots likartat innehåll. Glutenfria lågt pris 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Fryst, hållbar cirka 1 år.
Fisk | Kcal | Protein | Fett | Kolhydr. | Salt | Vatten | Summa | Pris kr/kg | |
Fiskpinnar panerade | 60-66% | 190-219 | 12-14% | 8-11% | 15-19% | 0,5-1% | 57-64% | 100% | 30-80 |
Glutenfria dito | 70% | 190 | 13% | 9% | 12% | 1% | 65% | 100% | 100-150 |
Källa: Kunskapskokboken.se 2021
Ingredienser: Andelen fisk 60-70%, resten är panering som består av vetemjöl, stärkelse, kryddor, jäst och arom. Glutenfri panering består av glutenfritt mjöl som ris- och majsmjöl, potatisstärkelse och rapsolja. Glutenfria fiskpinnar har högre fiskandel är vanliga fiskpinnar tack vare tunnare panering. Därmed är priset också högre, men ända väl högt jämförelsevis.
SÅ ANVÄNS FISKPINNAR
Lätt att laga, kräver bara att värmas/lättstekas i lite matfett och är vanligt förekommande på svenska matbord. Gillas av barn som annars inte tycker om fisk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02
Recept med Färdiga fiskpinnar
Det finns 1 recept med Färdiga fiskpinnar
-
Pestosoppa med fiskpinnar
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan