
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kombu dashi
(dashi = japansk buljong 1. kombu dashi 2. shiitake dashi)
dashi = japanese broth 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
dashi = bouillon japonais 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
dashi = brodo giapponese 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
Dashi = japanische Brühe 1. Kombu Dashi 2. Shiitake Dashi
dashi = caldo japonés 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
Dashi är traditionell japansk buljong och en viktig del i japansk kokkonst. Den vanligaste varianten är kombu dashi. Dashi är grunden för flera japanska soppor som misosoppa, nudelsoppa med flera.
Kombu dashi är buljong på havstången kombu (läs mer > Kombu) och katsuobushi som är torra flingor av rökt tonfisk (läs mer > Bonitoflingor). Den har sitt ursprung från gamla tiders buddhister i Japan, som var förbjudna att äta kött. Det vegetariska köket Shojin Ryõri kunde endast använda kombu dashi och ett par andra grönsaksbaserade buljonger i matlagningen. Kombu dashi har högt innehåll av umami, vilket ger god smakförstärkning (läs mer > Umami).
SÅ TILLAGAS KOMBU DASHI
Blötlagd kombu och katsuobushi värms upp i vatten till nära kokpunkten, varefter spaded filtreras. Eftersom katsuobushi är svår att få tag på i Sverige presenteras nedan en variant kallad Shiitake dashi.
Ingredienser:
- 3 bitar kombu cirka 10 cm långa.
- 1 liter kallt vatten.
- Shiitake (svamp)
Tillagning, koktid 40 minuter:
- Skåra kombun på längden på 3 ställen.
- Lägg kombun i en kastrull och häll på vattnet.
- Tillsätt grovhackad shiitake.
- Låt koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 minuter.
- Tillsätt lika mycket vatten som kokat bort.
- Koka vattnet i ytterligare 15 minuter.
- Tillsätt åter lika mycket vatten som kokat bort.
- Koka i ytterligare 10 minuter.
- Sila buljongen.
SÅ ANVÄNDS KOMBU DASHI
Fonden är ett vegetariskt alternativ som smakar fräscht av hav och ingår i många japanska soppor, till exempel misosoppa. Passar väl tillsammans med fisk- och skaldjur.
Alternativ: Koncentrerad grönsaksfond plus vatten.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11