
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om flingor och müsli
(flinga, frukostflingor, müsli, granola)
flakes, muesli
flocons, flacons d´avine
fiocchi, musli
Flocken, Müsli
copos, cerales variados secos
Sädesflingor är korn som klipps och ångkokats ofta tillsammans med socker, salt och malt. Därefter har de plattats till (valsats) och slutligen rostats. De berikas oftast med järn och vitaminer. Det finns veteflingor, havreflingor, rågflingor, majsflingor (corn flakes), hirsflingor m.fl.
Frukostflingor är ett allmänt begrepp för olika slags flingor tillverkade av vete, råg, majs, ris etc. Ibland används begreppet på samma sätt som müsli för blandningar av olika slag.
Müsli är en blandning av flingor, gryner och annat. Ordet müsli är en schweiziskt ord hämtat från tyskans mus = mos, dvs en blandning. Vanligt i müsli är flingor av vete, havre, korn, råg och majs. Förutom flingor kan kli, groddar och kross förekomma. I många produkter ingår dessutom ofta olika slags nötter och torkad frukt. Dessa kan vara naturella eller rostade i sirap, brun farin e.d. Det är enkelt att göra sin egen müsli och det finns många olika sorter att köpa i handeln. Granola är en form av müsli bestående av rostade veteflingor, nötter, honung m.m. t.ex torkad frukt.
Andra flingor: Det finns också andra slags flingor som risflingor (rispapper), potatisflingor, kokosflingor, saltflingor (flingsalt), chiliflingor m.fl. Se respektive vara.
- All-Bran (eng. bran = kli) är en fiberrik flingblandning. Mest känd är Kelloggs som innehåller 66% fullkornsvete, 21% vetekli, tillsatt socker/glokossirap (sackaros ~16%), havremjöl 6%, kornmalt, salt och aromämne.
- Frosties är sprängda, rostade majsflingor, med 25% tillsatt socker. Läs mer > Majsflingor.
- Special K är en fiberrikt flingblandning från Kelloggs bestående av ris 48%, fullkornsvete 35%, tillsatt socker (sackaros ~13%), korn 8,5%, kornmjöl 4%, kornmalt och salt.
Puffar avser som regel ris som puffats upp liknade pop corn. Läs er > Rispuffar.
Kli är säedeskärnans yttre skaldelar (läs mer > Sädeskornets anatomi). Kli utvinns som restprodukt vid framställning av mjöl. Kli används tack vare sina nyttiga egenskaper som inblandning i mjöl och bröd som då benämns "fullkorns".
Hälsa/näring: Flingor och müsli är näringsrika och mer eller mindre nyttig mat. Som regel fiberrikt, men kan innehålla mycket socker. Enligt en studie av Testfakta 2003 kan flingor innehålla mer socker än t.ex. kexchoklad. Andelen fibrer kan variera från 0-30% och sockermängen (sakaros) från 0 till över 35%. Kli är kostfibrer som anses allmänt vara häslosamt. Läse mer > Kostfibrer.
SÅ ANVÄNDS FLINGOR OCH MÜSSLI
Flingor och müsli används främst till frukost eller som mellanmål tillsammans med mjölk, fil e.d. gärna med färska bär och frukter inblandat. Vissa grynblandningar är avsedda för gröt eller för inblandning i matbröd. Kli används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa brödform eller för att blanda i köttfärs.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Om flingor och müsli
Det finns 12 recept med Om flingor och müsli
-
Rebeccas Filfrukost
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Filbunke, traditionell filmjölk
Tid: 15 min (+ 24 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bärig, nyttig frukostsmoothie
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rebeccas Filfrukost m äpple
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Ingefärsgranola med äpple och vaniljglass
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Yoghurt med müsli och färsk frukt
Tid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Avokado smoothie
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Filmjölk med müsli och färsk frukt
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia
-
Granolapaj
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Carina