
Om tortillas
(tortilla, tortillabröd, majstortillas, vetetortillas = mexikanskt flatbröd. I spanien = omelett)
tortilla = Mexican flatbread. In Spain = omelette
tortilla = pain plat mexicain. En Espagne = omelette
tortilla = pane piatto messicana. In Spagna = frittata
Tortilla = mexikanisches Fladenbrot. In Spanien = Omelette
pan de tortilla, tortillas tosdada/tostado = pan plano mexicano
Tortilla är ett pannkaksliknande flatbröd i Mexiko. Det är ett enkelt bröd med historiska anor från det aztekiska köket. Flatbröd finns runtom i världen till exempel tunnbröd i Norden, chapati i Indien och matza i det judiska köket (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Tortilla tillagas av majsmjöl i Mexiko och Mellanamerika, men vanligtvis av vetemjöl i andra länder (läs mer > Så bakas tortillas). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Tortilla används till tacocs enligt nedan (taco = maträtt med tortilla). Läs mer > Om tacos.
- Som tilltuggsbröd till nästan all slags mat.
- Som wraps med allehanda godsaker inlindat i brödet. Se recept > Wraps med lax, avokado och ägg.
- Som quesadilla = osttortilla. Se recept > Kryddig bönquesadilla med paprika.
- Som fajitas = köttortilla. Se recept > Fajitakryddad kyckling med tortilla.
- Som burritos = tortillapaket med varierande fyllning. Se recept > Carne asada burritos, klassisk köttburrito.
- Som enchiladas = rullad tortilla med fyllning. Se recept > Bönenchilada.
- Som tostada = rostad (tacoskal, nachos). Äts som snacks eller tilltuggsbröd (bild ovan t.h.). Läs mer > > Färdiga nachos, tacoskal. Se recept > Nachostallrik.
PS: I Spanien är tortilla detsamma som omelett, i Mexiko är det flatbröd. På spanska betyder tortilla "tårta" eller "kaka". För att skilja de båda åt på spanska kallas mexikansk tortilla för "pan de tortilla". I Sverige avser "tortilla" det mexikanska brödet eller maträtt av densamma (taco). Den spanska omeletten benämns "spansk tortilla".
Butikstortillas: Tortillasbröd i Sverige säljs som halvfabrikat förpackade i plast av konserverade material och gas. Brödet upphettas hastigt i ugn eller stekpanna. Vanligen 40 centimeter breda (20-60 cm). Större tortilla, som bland annat behövs för burritos, måste man laga själv.
- Brödtyp: Mjukt flatbröd.
- Smak: Ganska smakneutralt när okryddat.
- Näring: Butikstortillas innehåller cirka 7% (5-10%) protein och lika mycket av fett. (glutenfritt har lägre andelar). Andel kolhydrater cirka 50% (45-55%) och fibrer runt 4% (2-9%). Salt 1-2%. Vattenhalten cirka 30% (25-40%).
- Alternativ vara: Annat mjukt flatbröd, till exempel tunnbröd.
- Försäljning: Plastförpackade tortillas finns i alla butiker. Vanligtvis vetetortillas, men även med fullkorns- och majstortillas förekommer liksom ekologiska och glutenfria.
- Jämförpris: Färdiga tortillas har medel till högt pris, jämfört med andra tillbehör till mat, men likartat jämfört med annat bröd (läs mer > Högt och lågt jämförpris). Vete- och majstunnbröd runt 40 kr/kg, ekologiskt 40-60 kr/kg och glutenfritt relativt högt pris cirka 150 kr/kg.
- Förvaring: Obruten förpackning kan förvaras i rumstemperatur (se förpackning). Bruten förpackning bör användas direkt, då brödet torkar snabbt och blir hårt.
Ingredienser: Vetetortillas innehåller ungefär 70% vetemjöl och därutöver rapsolja, bakpulver/surdegspulver/jäst, sötningsmedel, salt och vatten. Fullkornstortillas innehåller 25-30% fullkorn från fullkornsvete/grahamsmjöl, eller vetekli. Majstortillas är vanligen en blandning av majsmjöl och vetemjöl. Glutenfri tortilla görs av allehanda glutenfria mjölsorter och stärkelsemjöl. Annat som kan ingå är bland annat sojaprotein, ärtprotein, potatisflingor, risextrakt och kryddor, samt allehanda tillsatser (se hälsa nedan).
Hälsa: Tortilla är som annat bröd energirikt. Avvikande är dock att en rad olika tillsatser ingår för att hålla brödet fräscht i sina förpackningar av slaget konserverings- och stabiliseringsmedel, fuktighetsbevarande, surhetsreglerande och förtjockningsmedel/emulgeringsmedel (läs mer > Om tillsatser i mat). Den som vill undvika tillsatser i mat bakar själv sitt bröd, vilket är enkel och blir godare.
SÅ ANVÄNDS TORTILLABRÖD
Tortillabröd används som annat bröd till mat eller till tacos med allsköns tillbehör. Serveras som wraps (fajitas), rullad (enchiladas), inbakade (burritos), vikta eller dubbla med ost (quesadilla), eller helt enkelt med fyllning på tortillan. Läs mer > Om tacos.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07
Läs mer
Recept med Om tortillas
Det finns 49 recept med Om tortillas
-
California burritos, stekt/grillat kött i tortillabröd
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fajitakryddad kyckling med tortilla
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sweet Chicken tortillas - kyckling i chunky salsa
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wrap med curry och äpple
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Jacob Wismar
-
Tigeraperitif (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Heta ostquesadillas
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kyckling- och bönquesadillas
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Quesadillas med potatis, feta och salsa
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
tortillatårta med kyckling *
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: