
Fotograf/bild: Sándor Háaz, Kürtõsh Kalách ¤ & Kiviks Spettekakeria
Om spettekaka
(spettekaka = äggkaka bakat på spett, Skåne: spiddekauga, Höga toppar)
Baumkuchen (tree cake) = Germain cake of eggs baked on skewers
Baumkuchen (gâteau aux arbres) = gâteau allemand aux œufs cuits sur des brochettes
Baumkuchen (torta dell´albero) = torta tedesca di uova cotta su spiedini
Baumkuchen = Eierkuchen am Spieß gebacken
Baumkuchen = (torta de árbol) = torta alemana de huevos horneados en brochetas
Baumkuchen (ty. "trädkaka") Hursomhelst, kakan letade sig snabbt in i det tyska köket och finns dokumenterat år 1450. Den latinska termen placentae cylindrica (rund kaka) användes i en dietkokbok 1682 av läkaren till kurfursten av Brandenburg. På grund av sin likhet med en avskuren trädstam med årsringar kom den att kallas Baumkuchen (trädkaka). På 1600-talet började man också tillverka "trädkakan" av tunn äggsmet som hälldes i lager på roterande valsar och samtidigt införde man garnering med socker löst i rosenvatten (läs mer > Övriga smaksättare), alltså sockerglasyr. Smeten kryddades med muskot, kanel eller kardemumma. Tillagning av spettekaka spred sig till länderna runt Östersjön och i Sverige till Skåne på 1700-talet. Förekommer i olika utföranden (bild ovan överst). Till Japan fördes den rundplatta Baumkuchen av en tysk konditor, som där är en av den mest populära bakverken (bild ovan t.h.).
Skånsk spettekaka (skånska "spiddekauga"): Skånsk spettekaka betraktas som en lokal specialitet och är numera av EU registrerad som en Skyddad geografisk beteckning, SGP (läs mer > Ursprungsskydd EU).
Tillagning: En spettekaka görs på smet av ägg, potatismjöl och socker. Proportionerna varierar mellan bagerier och brukar vara en väl bevarad hemlighet. Smeten ringlas under gräddningen mycket sakta på roterande kon (trattform) över öppen eld eller gasollågor vilket tar flera timmar (se film via länk nedan). Bakad över öppen eld får kakan djupare färg och en kraftfullare smak med viss rökton. Den färdiga kakan garneras med kristyr (sockerglasyr) i olika färger. I Österlen brukar kakan ha spetsiga toppar som sticker ut och rosa eller grön kristyr.
SÅ ANVÄNDS SPETTEKAKA
Spettekaka äts traditionellt till jul och på bröllop, varvid den brukar toppas med en krona eller ett brudpar av socker eller annat. Kakans konsistens är mycket torr och porös liknande maräng och bör förvaras i tätt försluten plastpåse. Smaken är mycket söt. Klassiskt är att skära upp kakan med bågfilsblad med vilken man skär ut "fönster". Med kniv faller kakan lätt sönder. Så många fönster som möjligt så att kronan som kröner kakan inte faller ner i första taget. Till kakan dricks traditionellt mörkrostat skånskt kaffe.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12