
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Böngroddar
(mungböngroddar, kinesiska böngroddar, sojaböngroddar)
Latin: Vigna radiata el. Phaseolus aureus
beansprouts
pousses d'haricot
germogli di fagiolo
Bohnensprossen
brotes de haba
Böngroddar avser i allmänhet grodd från mungbönor, en ettårig tropisk ört med knappt ärtstora frön/bönor. Adzukibönor kan också groddas medan andra bönor lämpar sig sämre t.ex. sojabönor. De gror dåligt, innehåller många sjuka frön och bör dessutom kokas innan de äts för att förstöra det enzym (lektin) som hämmar kroppens upptagning av näring. Böngroddar kan köpas i de flesta butiker men kan också enkelt groddas hemma.
- Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter.
- Alternativ vara: Linsgroddar, fenugreekgroddar.
- Försäljning/säsong: Året om.
- Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.
Grodda själv: Välj i första hand mungbönor som inte behöver förvällas innan beredning. Skölj noga ett par matskedar torkade bönor. Blötlägg dem i cirka 10 timmar. Häll av vattnet, skölj bönorna i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg bönorna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda bönor. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.
SÅ ANVÄNDS BÖNGRODDAR
Groddarna är mycket spröda, har behaglig mild smak och används vanligen som garnering på smörgås, i sallader eller wokrätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Böngroddar
Det finns 10 recept med Böngroddar
-
Köttfärsgryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Falsk pekinganka, fläskkarré modell anka
Tid: 4 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Asiatisk risnudelsallad
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het thaibuljong med risnudlar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Wokade räkor (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Asiatiska kokta tjocka revbensspjäll med sojasås
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ljummen böngroddsallad med ägg (lätt måltid eller tillbehör)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Biff Bombay
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad kryddmarinerad fläskkotlett med dragonrisotto
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget