
Fotograf/bild: Almhaga Grönsaker *
Smålök, steklök
(1. smålök 2. steklök, knipplök, buntlök 3. utsädeslök, sättlök, sticklök 4. löksknopp, skott)
1. small onions 2. bundle onions, bunching onions 3. onion seed 4. onion buds, bud bells, budbils
1. ciboulettes 2. oignons bottes, paquet de oignons 3. bulbes de graines 4. bourgeons de oignon
1. cipolle piccole 2. fascio di cipolle, cipolle a mazzetto 3. semi di cipolla 4. germogli di cipolla
1. kleine Zwiebeln 2. Bündel Zwiebeln 3. Zwiebelsamen 4. Zwiebelknospen
1. cebollas pequeņas 2. racimos de cebollas 3. semilla de cebolla 4. brotes de cebolla
Smålök, steklök, knipplök eller buntlök står det ofta i recept lite opreciserat, vilket kan vara olika sorters lök. Smålök utan blast brukar i handeln kallas steklök för att små lökar lämpar sig att stekas hela, medan lök med blast kallas knipp- eller buntlök för att de knyts samman i buntar. Även salladslök kallas knipplök av samma skäl. Så står det bunt- eller knipplök i recept så kan det vara oklart om smålök eller salladslök avses. Läs mer > Om lök.
Storlek matlök enligt USDA Agriculteral Marketing Service (diameter):
- Liten lök (smålök) 2,5-5 cm (inch 1-2). Normalvikt 50 gram.
- Medelstor lök 5-7,5 cm (inch 2-3). Normalvikt 125 gram.
- Stor lök 7,5- cm (inch 3-). Vikt 220 gram eller mer.
Minilökar (utsädeslök, sättlök, sticklök) är frö eller lökknoppar som bildas i blomställningen, ibland också på stammen eller på jordlökens utsida, som planterats och växt upp till minilökar (0,5-1 cm). De betraktas inte som "smålök". De omplanteras sedan för att växa upp till smålök eller stora lökar vanligtvis år två (läs mer > Om lök). I Sverige kallas salladslök ibland (felaktigt) för sticklök (läs mer > Piplök, salladslök).
SÅ ANVÄNDS SMÅLÖK
Smålök har oftast mildare smak än sina större syskon. Används som smaksättare på samma sätt som annan lök. På grund av sin litenhet är de extra lämpliga hela i grytor eller att helsteka.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Smålök, steklök
Det finns 27 recept med Smålök, steklök
-
Halstrad lax
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Navarin dagneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamp i folie med citron och vitlökssmör
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lax i folie med chorizo och sötpotatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan