
Fotograf/bild: Film: Gardening with Gabriel, granadilla
Passionsfrukt
(passionsblommesläktet 1. passionsfrukt, purpurgranadilla b) gul passionsfrukt 2. sötgrenadill 3. läkepassionsfrukt 4. bananpassionsfrukt 5. jättepassionsfrukt)
Latin: Passifloraceae, Passiflora 1. Passiflora edulis b) var. flavicarpa 2. Passiflora liguaris 3. Passiflora incarnata 4. Passiflora Tacsonia, P. mixta, P. tarminiana och P. tripartita, P. quadrangularis, P. laurifolia, P. maliformis
passion flowers, passion vines 1. passion fruit b) yellow (golden) passion fruit 2. sweet granadilla, grenadia 3. maypop, purple passionflower 4. banana passionfruit 5. giant passion fruit
passiflores 1. fruit de passion b) grenadille 2. grenadille douce, sucrée 3. passiflore officinale, liane de grenade 4. fruit de passion semblable à banane, taxo 5. fruit passion géant, barbadine, grenadille géante
passiflori 1. frutto della passione b) granadiglia 2. dolce granadiglia 3. passiflora nordamericana 4. frutto passione banana 5. frutto passione gigante
Passionsblumen, Christus-Krone 1. Passionsfrucht b) Maracuja 2. Süße Granadilla 3. Winterharte Passionsfrucht 4. Banane Maracuja 5. Riesenpassionsfrucht
pasionarias, espina Cristo 1. pasionaria b) maracujá azedo, parchita, calala 2. maracujá doce, granadilla dulce, granada china 3. flor de la pasión norteamericana 4. plantano pasionaria, coruba 5. maracuyá gigante, tumbo
Passionshistoria: En jesuitmissionär i Brasilien namngav växten i början på 1600-talet till "flor de la pasión" för att symbolisera Jesu Kristi lidande och död de sista dagarna före korsfästelsen, vilket kallas Kristuspassionen. Passion därvid i bemärkelse tålmodigt lidande. Prästen såg i blomman 5 symboler för Jesus blod på korset - från piskan (vinrankans stam), spikarna (de 3 ståndarna) och från törnekronan (blommans många fina trådar). För övrigt symboliserar de 5 kronbladen och de 5 foderbladen de trogna apostlarna (ej Petrus och Judas), äggstocken den heliga gralen och den blå blomfärgen himlen och renhet. Blomman som är öppen i tre dagar representerar Jesus tre år som predikant. Engelskans "patience" (tålamod) och "patient" är också härledda från latinets passio = lidande. Alltså, passionerad kärlek = tålmodig lidande!
Passionsblommesläktet (Passiflora) är biologiskt ett ganska rörigt och inte helt klarlagt släkte och sammanblandas emellanåt. Enligt The Plant List finns det 360 accepterade arter och cirka 300 ej fastställda, av vilka det finns ett antal olika sortvarianter. Dessutom 365 synonyma namn som rör till begreppen. Släktet delas in i över- och undersläkten, vilket vi lämnar därhän åt biologerna att tvista om. Vi konstaterar i stället att de flesta är klättrande vinrankor vilka utmärker sig med att få stora iögonfallande vackra eller snarare pråliga blommor som gör dem populära som prydnadsväxter. Arterna är främst hemmahörande i tropiska Mellanamerika och Sydamerika ofta på hög höjd (1000-3000 m.ö.h.). Passionsblomma är Paraguays nationalblomma.
PASSIONSFRUKTER
Passionsfrukterna är rund-ovala, ibland långsmala varierande i storlek från 5 till 30 centimeter. Det yttre skalet är oftast tunt och brukar bli hårt i slutet av mognaden eller efter skörd. Färgen är grön som omogen och vid mognad blekt gul, gulgrön, orange, orangeröd, vinröd, mörkt purpurfärgad och ibland även grön. Det inre skalet är tämligen tjockt, svampigt mjukt och äts vanligtvis inte. Fruktköttet som utgör cirka en tredjedel av frukten består av ett par hundra ätbara små frön (kärnor), var och en omslutna av en geléartad massa (fröhylle, läs mer > Matbiologi frukt). Smaken är intensivt söt-sur varierande med sort. De flesta är ätbara och konsumeras lokalt, några få har större utbredning och kommersiell efterfrågan.
- Passionsfrukt (Passiflora edulis) även kallad (purpur-)grenadilla är den art som vanligtvis förekommer i västerländska butiker. Läs mer nedan. Se film, klicka på "Gardening with Gabriel" under bilden ovan.
Gul passionsfrukt (Passiflora edulis flavicarpa) är en gul större variant av passionsfrukt som kan bli stor som en grapefrukt. Blomman är vit-lila, frukten är gul och syrligare än purpurvarianten. Se film Yellow passion fruit via länk nedan. - Sötgrenadill (Passiflora liguaris) är en vinranka som kan bli 15 meter lång. Blommorna är grönvita med vit-lila korona. Frukten är rund-oval stor som en apelsin (6-8 cm lång) med en spets i stjälken, färgen blir orange till gulfärgad vid mognad. Skalet är hårt och slätt. Fruktkött liknade passionsfrukt, men smaken är lite sötare. Växten har sitt ursprung i sydamerikanska Anderna runt 2000 meters höjd och växer från Mexiko ner till norra Argentina, varifrån den spritts till andra tropiska höglandsområden i världen (600-1000 m.ö.h). Se film Sweet granadilla via länk nedan.
- Läkepassionsfrukt (Passiflora incarnata) är hemmahörande i sydöstra USA och klassisk föda för Cherokeeindianerna i Tennesee. Det är en subtropisk variant i denna mestadels tropiska växtfamilj. Till skillnad från dessa är denna art härdig nog att kunna överleva i kyla ner till -20°C innan rötterna dör. Arten har odlats så långt norrut som Boston, men kräver varmare klimat för att ge smakrik frukt. Benämns "maypop" i USA för att den "pops up" ur jorden i maj och "pops" (spricker) om man trampar på frukten. Blommorna är purpurfärgade, lila med vita inslag. Frukten är rundoval stor som ett hönsägg och grön-gul även som mogen, fruktköttet är gröngult. Smaken är söt med ton av aprikos. Se film Maypop passion flower via länk nedan.
Jättepassionsfrukter (passiflora géante): Man talar också om giant grandillas till exempel giant tumbo, badea (P. quadrangularis), Jamaican honeysuckle (P. laurifolia) och Sweet calabash (P. maliformis). De förekommer lokalt men inte utanför sina hemtrakter. Gigantisk i bemärkelse till vanlig passionsfrukt, vanligen 10-30 centimeter stora.
ARTEN PASSIONSFRUKT
- Biologi: Bär (fröhyllefrukt). Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Tropiska Central- och Sydamerika.
- Form, vikt: Rundoval 4-10 centimeter stor. Vikt i butik cirka 50 gram, varav 1/3-del är ätbart.
- Skal/färg: Vid mognad ett hårt tunt vaxartat yttre skal som torkar ihop och blir knöligt. Innanför ett tjockt fibröst innerskal som inte äts. Färgen är vanligtvis mörklila eller mörkröd. Varieteten flavicarpa är gul. Fruktig och blommig arom med ton av svarta vinbär.
- Fruktkött: Saftigt, smakrikt med många små frön.
- Mognad: Frukten mognar under senvintern, sommaren och hösten. Den är mogen eller övermogen när skalet är hårt och knöligt, lätt hoptorkad.
- Smak: Söt-sur. Frukten är intensivt smakrik och kan med fördel spädas ut som dryck. Medel sockerhalt (8%) och hög andel syra (2%) och än högre i gul (3%). Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: Annan sötsur exotisk frukt, till exempel mango, papaya eller pitahaya.
- Säsong/försäljning: Färsk passionsfrukt är vanligt förekommande året om i butik. Även konserverad eller som dryck förekommer.
- Förvaring/hållbarhet: Halvmogen frukt förvaras i rumstemperatur, mogen frukt i svalt utrymme. Hållbar någon vecka.
SÅ ANVÄNDS PASSIONSFRUKT
Passionsfrukter äts naturell som snacks till exempel genom att gröpa ur halverad frukt med liten sked. Den intensiva smaken används som smaksättare i såser, drinkar, bakverk och desserter till exempel i pavlova marängtårta (se dito). Den purpurfärgade passionsfrukten äts vanligtvis naturell medan den gula mest används till juice, och marmelad. Juicen har intensiv smak och passar därför bäst utspädd till fruktdryck, till exempel Hawaiian punch eller Pasiona (se respektive). I Kambodja gör man vin och sprit av frukten, på Azorerna och Madeira görs likör. I Peru är det populärt att göra isglass smaksatt med frukten kallat chupetes (nappar). I Mexiko äter man gärna frukten kryddad med lite chilipulver och lime.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01
Läs mer
Film: 5 differrent passion fruits
Film: Yellow passion fruit (var. flavicarpa)
Recept med Passionsfrukt
Det finns 10 recept med Passionsfrukt
-
5 kalla norska (förrätt)
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: norskfisk.se
-
Passionerad kladdkaka
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Passionscheesecake
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Passionerad hälleflundra
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mangosorbet
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Ganache till chokladtryffel, chokladkräm och mjuk chokladglasyr
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheesecake med passion
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa
Tid: 40 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia