
Fotograf/bild: Martin Hanner. Film: Kari Piirainen, lingonberry
Lingon
(lingon, lingbär, kröson, krösa, råglingon, vattenlingon, vargtass)
Latin: Vaccinium vitis idaea
lingonberry, partridgeberry, red whortleberry, cowberry, mountain cranberry, foxberry, bearberry, beaverberry
airelle rouge, airelle du mont Ida
mirtillo rosso
Preiselbeere
arándano rojo, arándano encarnado
Lingon är en art i släkte skogsbär (Vaccinium, läs mer > Blåbär) inom familj Ljungväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Det är en liten ständigt grön halvbuske 5–40 centimeter hög. Den är rikt förgrenad och har små, läderartade, äggrunda, grönt glänsande blad. De små vita till rödaktiga blommorna, är klockformade och hänger i klasar. Det finns olika sorter. Artnamnet vitis idaea betyder "vin från berget Ida" vilket är hämtat från den grekiska mytologin. Ida (Idê) var en nymf som bodde på berget Ida på Kreta. Lingon kan förväxlas med mjölon (Arctostaphylos uva-ursi) som är torrare och "mjöligare", men som saknar kulinariskt värde. Se film, klicka på "Kari" under bilden ovan.
Förekomst: Lingon är hemmahörande i norra halvklotets kalltempererade skogsområden i Europa, Asien och Nordamerika. De växer i gles (barr-)skog på halvskuggiga platser i sur fuktig jord. Arten är mycket köldtålig och förekommer på tundra i Kanada och Sibirien, i Sverige från Småland och norrut. Kallas "skogens röda guld", det är Sveriges viktigaste vilda bär såväl kommersiellt som i självhushushållet. Lingon och andra bär kan fritt plockas av alla i den nordiska länderna (läs mer > Allemansrätten).
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Nordeuropa.
- Frukt: Litet högrött bär.
- Mognad: Augusti - september. Råglingon = tidigt mogna lingon samtida med rågskörden.
- Smak: Frisk, besk, syrlig smak.
- Alternativ vara: Tranbär, vinbär.
- Försäljning: Säljs främst som lingonsylt eller som konserverade rårörda lingon. Förekommer ibland färsk i butik under skördetiden i odlingsländerna. I övrigt torrfryst.
- Förvaring: Kallt, 1 månad eller mer. Går utmärkt att frysa in naturella och ta fram vid behov. Sockra dem lätt och rör om = rårörda lingon.
PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är "bärsärk" = overall för lingonplockare.
SÅ ANVÄNDS LINGON
Lingon används främst i de nordiska länderna och nordboende i Ryssland och Nordamerika. Lingon äts inte naturell, utan rörs ut med socker (rårörda lingon) eller kokas med socker (lingonsylt). Förr i tiden när socker var lyxvara bevarades lingon i flaskor med vatten (vattenlingon). Lingon innehåller benzoesyra som gör att konserveringsmedel inte behöver tillsättas. Lingonsylt är i de nordiska länderna ett klassiskt tillbehör till kötträtter särskilt till vilt och inälvsmat, liksom till traditionell husmanskost som blodpudding, kroppkakor, fläskpannkaka och klappgröt. Används också till filmjölk och flingor. Av lingon görs saft (lingondricka). Klassisk drink i svenska Norrland är "vargtass", vilket består av lingondricka, brännvin/vodka och is. Kan också tillredas på tranbär, slånbär eller aroniabär. Osockrade lingon används som smaksättare av såser, bakverk, desserter, brännvin och likör. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer
Recept med Lingon
Det finns 25 recept med Lingon
-
Köttfärsbiff med morotsmos och potatis
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Renskavssallad med vitlökscreme
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Mustig kött- och böngryta med matkorn
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Airams kålgott i gryta (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynta sommarkantareller med lagrad prästost, torkade lingon och pepparrot
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson