
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Korngryn
(pärlgryn av korn, polerade kornkärnor, blixtgryn, korngritts, Barleys water, Så kokas korngryn)
pearl barley, pot barley
orge perlé
grano d'orzo
Gerstengraupen
cebada mondada
Korngryn är lätt slipade (polerade) kornkärnor, hela eller klippta (delade). Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,35 dl.
1 dl okokta korngryn väger ~ 2,5 dl kokt. 1 dl kokta väger ~0,4 dl okokt. - Alternativ vara: Vetekross, rågkross.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Korngritts är benämningen på en viss partikelstorlek av korngryn. Korngrits är en fullkornsråvara.
Pärlgryn (av korn) även kallat polerade kornkärnor och förr för blixtgryn, är ångpreparerade korngryn med endast den hårda innersta kärnan kvar (= frövitan. Läs mer > Sädeskornets anatomi). En snabblagad variant, men inte lika nyttig som de grövre sorterna där större delar av grynen använts.
Hälsa: Korngryn är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein cirka 9%, fibrer 11%.
SÅ ANVÄNDS KORNGRYN
Korngryn är sparsamt använt i dagens matlagning, men var vanlig ingrediens förr på olika sätt. Av grynen kokades gröt (läs mer > Om gröt, se recept > Korngrynsgröt) och de blandes i puddingar, soppor, grytor, korvkakor och korvar. Pölsa och isterband innehåller korngryn. Kokta, kalla korngryn passar väl i en matig sallad. Korngryn kan ingå i bröddeg, helst först lätt kokta och avsvalnade, vilket ger saftigt och fint bröd. En engelsk klassiker är Barleys Water. Kokspadet av kokta korngryn blandas med citron och socker som sedan serveras som en iskall dryck.
Så kokas korngryn: Koka upp vatten, tillsätt korngryn och salt. Koka på svag värme i 35-40 minuter. Häll av vattnet i durkslag. Önskas klibbfria gryn, spola dem i hett eller kallt vatten beroende på hur de skall användas. Korngrynen kan med fördel buljongkokas för extra smak. Smörfräs 1 hackad gul lök. Tillsätt 2 dl korngryn,1,25 liter vatten och smula ner 2 buljongtärningar. Koka som ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12
Läs mer
Recept med Korngryn
Det finns 11 recept med Korngryn
-
Korngrynssoppa (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Korngrynsgröt
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kornrisotto med pak choy
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Surdegsfrallor på korngryn
Tid: 1 tim 30 min (+ 72 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Skotsk lammsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman