
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Halloumi
(haloumi = namnskyddad cypriotisk fårost av får- och getmjölk (minst 50%) samt komjölk, Eldost = svensk "halloumi", filloumi och hallåmi, grilloumi, gnisselost)
haloumi = name-protected Cypriot cheese made from sheep and goat milk (at least 50%) and cow milk
haloumi = chypriote nom protégé de fromage à base de lait de brebis et de chèvre (>50%) et de lait de vache
haloumi = cipriota nome protetto di formaggio con latte di pecora e capra (>50%) e latte di mucca
haloumi = namensgeschützter zypriotischer käse aus Schaf- und Ziegenmilch (>50%) und Kuhmilch
haloumi = chipriota protegido nombre de queso con leche de oveja y cabra (>50%) y leche de vaca
Halloumi är en halvfast fårost med ursprung från Cypern. Numera tillverkas den också av get- och komjölk, men andelen får- och getmjölk måste vara minst 50%. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären får osten genom att ostmassan upphettas i vassle, så kallad Filataost (läs mer > Filataostar). I hemländerna äts den ofta färsk, men i våra butiker hittar vi den inlagd i saltlake. I Folkmun kallad "gnisselost" för att det gnisslar när man skär eller biter i den. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Varumärkesskydd: Halloumi har förr tillverkats i många andra länder än Cypern. År 1990 skyddades namnet i USA och 2000 i EU. Namnet får bara användas av cypriotiska mejerier. Sedan 2010 har Cypern försökt få osten ursprungsskyddad, vilket inte godkänts. Producenter i andra länder har försökt med snarlika namn som hallåmi, filloumi och grilloumi men fått avslag. I Sverige har man istället valt ett annat namn för denna ost benämnd Elost, vilket namnskyddats.
- Ursprung: Cypern sedan 1400-talet. Tillverkas även i andra länder.
- Osttyp: Får- och getost, vanligen ingår även komjölk (<50%). Ostmassan doppas i varm vassle som knådas med lite mynta, rullas ut till deg, skärs i bitar och läggs i saltlag.
- Ytskikt: Slät utan skorpa.
- Snittyta: Mjölkvit.
- Konsistens: Gummiaktig.
- Smak: Len, salt med viss myntasmak.
- Fetthalt: cirka 24%.
- Förvaring: Kylskåp. Lång hållbarhet.
Grilloumi är en variant speciellt avsedd till grillning.
SÅ ANVÄNDS HALLOUMI
Naturell passar osten i sallader, som tillbehör eller snacks till exempel med lite olivolja, i matlagning varvid den behåller sin fasta konsistens. Den är därför populär att grilla eller steka skivad i olja tills den får en gyllenbrun krispig yta och ett varmt, mjukt inre. Mynta och honung passar till.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer
Recept med Halloumi
Det finns 13 recept med Halloumi
-
Sweet lax med grillad avokado
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Quinoa med halloumi och pepparrotskräm
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Quinoa- och halloumisallad
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kycklingbröstfilé med grillad paprika och skördesallad
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Bulgursallad med halloumi och mango
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pesto- och halloumifisk med basilikaris
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödbetsröra som tillbehör eller smörgås
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Köttfärs- och paprikarullar i filodeg
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Grekisk grön gryta med halloumi
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sweet lax med grillad avokado på iPiniumplatta
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan