Fotograf/bild: Film: Elisa Alòs, Punica granatum
Granatäpple
(granatäpple = frukt med många frön omslutna av saftigt fruktkött)
Latin: Punica granatum
pomegranate = fruit with many seeds surrounded by juicy pulp
grenadier, grenade = fruit avec de nombreuses graines entourées d´une pulpe juteuse
melograno, melagrana = frutto con molti semi circondati da polpa succosa
Granatapfel = Frucht mit vielen Samen, umgeben von saftigem Fruchtfleisch
granado = fruto con muchas semillas rodeadas de pulpa jugosa
Granatäpple är en av två arter i släkte granatäpplen inom familj fackelblomsväxter. Det är en gammal kulturväxt, hemmahörande i torrare tempererat klimat i Mellersta Östern och västra Asien. Det är en lövfällande buske eller buskartat träd som blir 5-10 meter högt med glänsande gröna och hårda blad. Blommorna är små och röda, gula eller vita. Trädet kan bli över 100 år gammalt. Det finns många sortvarianter bland annat "Wonderful" som utvecklades i slutet av 1800-talet och är den kommersiellt ledande sortvarianten. Det finns också en dvärgsort (var. nana). Det engelska namnet pomegranate och det förr använda franska namnet pomme-grenade kommer från latinets pomus (äpple) och granatum (frösatt). Det nuvarande franska namnet grenade (sv. granat) har gett namn till det militära (hand-)granat. Se film, klicka på "Elisa Alòs" under bilden ovan.
Historia: Granatäpple är en av äldsta kulturväxterna, eventuellt kultiverad i östra medelhavsområdet och Mellan Östern redan 5000 år f.Kr. Spridd till länderna runt Medelhavet av Fenicierna ett par 1000 år f.Kr. De gamla egyptierna jäste frukten till vin och frönas färg och mångfald var en symbol för kärlek och fruktsamhet. Ett stort granatäpple har hittats i Djehutys grav (död ca 2000 år f.Kr.). Arkeologiska fynd från bronsåldern (ca 1000 år f.Kr) har hittats av frukten på Västbanken (Israel), Cypern, i Tiryns (Grekland) och Troja (Turkiet). Granatäpple omtalas i grekisk mytologi och är den frukt som dödsguden Hades lockade gudinnan Persephone ner till underjorden. Trädet symboliserar fruktsamhet och planterades på hjältars gravar för att ätten skulle bli tarik. I kristendomen en symbol för evigt liv, Kristus uppståndelse. I Höga Visan liknades den älskandes kind vid ett brustet granatäpple och frukten avbildas i Jesusbarnets hand. Omtalas även i Koranen. Fröna torkades och användes som krydda och som medicin. Recept med granatäpple uppstod i Frankrike på Louis XIV:s tid (1638-1715). Spanska kolonisatörer införde frukten till Karibien i slutet av 1500-talet och till Kalifornien år 1769. Frukten förekommer i Granadas och Colombias riksvapen.
FRUKTEN
Frukten är rund med ett torrt, hårt och rostfärgat skal. Insidan är indelad i oregelbundna sektioner fyllda med många små frön omslutna av ett saftigt rött saftigt fruktkött. Det odlas många sorter, som skiljer sig åt i storlek och färg.
- Biologi: Bär (fröhyllefrukt), läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Västra Asien från Iran till Himalaya.
- Form, vikt: Rund form, 5-12 centimeter stor, med en liten skrumpnad blomhatt. Vikt 100-125 gram per styck, varav kärnor med ätbart fruktkött utgör 50-60%.
- Skal/färg: Ett mycket hårt grönt skal som blir matt röd-gult vid mognad. Skalet äts ej.
- Fruktkött: Frukten innehåller många röda frön omgivna av rosa saftigt fruktkött. Även vita förekommer. Skiljeväggarna består av en vit osmaklig massa som inte äts.
- Mognad: September-februari på norra halvklotet och mars-maj på den södra delen.
- Smak: Söt-sur med viss beska (tanniner) som ger sammandragande känsla i munnen, särskilt gällande saft av pressade fruktkärnor. Hög sockerhalt (12%) och medel andel syra 1,2%. Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: Grapefrukt eller annan söt-besk frukt.
- Säsong/försäljning: Förekommer färsk under säsong.
- Förvaring/hållbarhet: 2-6°C. Hållbar upp till 2 månader.
Så öppnas granatäpple: De ätbara fröna sitter hårt packade bakom ett hårt skal och är lite knepiga att få ut. Skär man den mitt itu kan fröna lossna genom att banka hårt med en träsked på utsidan, eller så ansar man frukten i en skål med vatten (se film via länk nedan > Ansa granatäpple i vatten). Bästa sättet är att skära ett snitt runt om i överkant och sedan vika upp kanten och lossa skalets ovansida. Därefter snittar man skalet längsmed på flera ställen, för att sedan vika ut frukten som en blomma (se film via länk nedan > Så öppnas ett granatäpple bäst). PS: Den röda färgen kan ge outplånliga fläckar på tyg.
Hälsa: Granatäpplen är riklig källa till C-vitamin, folsyra och antioxidanter ur gruppen polyfenoler. Fröna torkades och användes historiskt som krydda och som medicin. Eventuella effekter av granatäpplen mot ett antal sjukdomar, däribland prostatacancer har studerats, med osäkert resultat.
Odling: Granatäpple trivs bäst i varmtempererade områden. Den är härdig mot torka och tål måttlig kyla ner till -10°C. Största producentland av granatäpple är Kina följt av Iran, Turkiet, Afghanistan, USA, Irak, Pakistan, Syrien och Spanien. Andra producentländer är främst Chile, Peru, Indien, Egypten, Israel, Japan och Korea, samt i södra Frankrike.
SÅ ANVÄNDS GRANATÄPPLE
Fruktens frön äts i desserter, sallader, som tillbehör till kött och fisk, samt som dekoration på bakverk och smaksättare av såser. Saft från frukten används på liknande sätt och som dryck utspädd med vatten eller i drinkar. Kan också jäsas till vin. I Indien mals och torkas fröna till pulver och används som surgörande medel. Fruktskalet är särskilt tanninrikt varför man förr använde det till att garva skinn. Växten används också som prydnadsträd.
Grenadin(-e) är pressad saft ur kärnor och fruktkött blandat med sockerlag. Används som saft eller till att färga bakverk och drinkar röda. Den grenadin som vanligen säljs i butik innehåller inte granatäpple utan tillverkas av syntetiska aromer (läs mer > Om drinksmaksättare). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-12
Läs mer
Film: Ansa granatäpple i vatten
Film: Så öppnas ett granatäpple bäst
Recept med Granatäpple
Det finns 17 recept med Granatäpple
-
Kycklingfilé dragon & citron med granatäppelris
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Snabbgravad sik
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kenneth Nars
-
Saffransdoftande Quorn-bitar med fänkål och äpple
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pernilla
-
Shirin polo, persisk söt hönsgryta
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Romansallad med granatäpple, avocado och sesamstekt kyckling
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Smoothie med melon och granatäpple
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vaniljglass med romtopf
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Cheesecake med limesmak
Tid: 1 tim 20 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Sallad med blomkål, rädisor och anklever (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: