
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Snäckor, sniglar
(1. snäckor = med skal 2. sniglar = utan skal)
Latin: Gastropoda
1. snails = with shells 2. slugs = without shells
1. escargots = avec coquilles 2. limaces = sans coquilles
1. chiocciola = con conchiglie 2. limacidi = senza conchiglie
1. Schnecken = mit Schale 2. Schnegeln = ohne Schale
1. caracoles = con caparazķn 2. babosas = sin caparazķn
Snäckor (lat. Gastropoda, grek. = "mage+ fot") är biologiskt en klass inom djurstam blötdjur (läs mer > Om blötdjur). Det finns i runda tal en så där 75.000 levande arter på land, i sjöar och hav. Överallt på jorden utom där det är som kallast eller varmast. Något allmänt godkänd systematik finns inte ännu. Vi nöjer oss här att dela in dem i land- och havslevande snäckor.
Sniglar: Landlevande snäckor kallas i dagligt tal för sniglar, men biologiskt är "sniglar" snäckor som saknar yttre skal, till exempel den i Sverige vanliga skogssnigeln. Skallösa havssniglar kallas nakensnäckor. Skallösa sniglar har inget kulinariskt värde, så dem lämnar vi åt sitt öde. Så om det står "sniglar" i recept så avses de med med skal.
SNÄCKOR MED SKAL
Snäckors skal ("hus") består av kalk som oftast är spiralvridet och omsluter större delen av kroppen. Storleken varierar från 1 millimeter till 1 meter. Huvudet har två ögon och två tentakler (känselspröt), ibland sitter ögonen på tentaklerna. Kroppens undersida är vanligen platt och kallas fot. Snäckor på land andas med lungor, i havet med gälar.
Kulinariska landnäckor:
- Vinbergssnäcka (fr. escargot de Bourgogne) är en vanligt förekommande landsnäcka, även i Sverige.
Står det snigel eller escargot i recept avses som regel denna snäcka, även i franska recept. Läs mer > Vinbergssnäcka. - Mourguettes är en landsnäcka liknande vinbergssnäckan, som är särskilt vanlig och använd i Provence. Läs mer > Mourguettes.
- Valthornssnäcka (fr. bulot) är en havslevande skruvad snäcka, som stor vinbergssnäckan. Klassisk på en fransk Plateau de fruits de mere ("platta med havets frukter", se dito recept). Läs mer > Valthornssnäcka.
- Strandsnäcka (fr. bigorneau) är små, ofta svarta havslevande snäckor som äts kokta och kalla. Vanligt förekommande på Plateau de fruits de mere. Läs mer > Strandsnäcka.
- Öronsnäcka (fr. abalone) är en havslevande platt snäcka liknande ett ostron fast bara med skal på en sida. Äts kokt och kall. Läs mer > Öronsnäcka.
SÅ ANVÄNDS SNÄCKOR ("SNIGLAR")
Snäckor liksom musslor har man ätit sedan förhistorisk tid på alla kontinenter enligt arkeologiska fynd. Få arter är giftiga. Numera främst förekommande i Sydeuropa, Asien och Sydafrika. Klassiskt är vitlöksgratinerade vinbergssnäckor, som också var "inne" att ätas i Sverige en period på 1970-talet. Havssniglar ingår alltid på en fransk "fruit de mare" (havets frukter). Kan också ingå i soppor, stuvningar, fiskgrytor och liknande. Smaksätts ofta med vitlök. Snäckor har viss smak och konsistens liknande bläckfisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska franska rätter:
- Fruit de mare är ett fat med allehanda "frukter" från havet där valthorns- strand. och öronsnäckor brukar ingå. Se dito recept.
- Escargots ā l´ail (sv. "vitlökssniglar") är gratinerade vinbergs- eller valthornssnäckor med aromsmör.
- Escargots de bourgogne ("som i Bourgogne") är gratinerade vinbergssniglar i vitlökssmör med persilja. Se dito recept.
- Escargots ā la bordelaise ("som i Bordeaux" = med rött eller vitt vin) brukar avse kokta vinbergssnäckor med skal kokt i fyllig vinsås med stekfläsk och skinka, med eller utan tomater och annat. Det finns många varianter.
- Escargots ā la provenįale ("som i provense") brukar innebära sniglar med vitlök eller herbes de Provence (se respektive begrepp via länk nedan). Kan vara gratinerade eller kokta i fyllig sås.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01
Läs mer
Recept med Snäckor, sniglar
Det finns 3 recept med Snäckor, sniglar
-
Plateau de fruits de mer, skaldjursplatå
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Escargots de bourgogne (ā l´ail), vitlökssniglar
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Busano - ångkokta snäckor (tapas)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan