
Fotograf/bild: Aphotomarine & Spisa.nu
Om musslor
(musslor = blötdjur, ostron och 1. små musslor t.ex. hjärtmusslor 2. större musslor t.ex. blåmusslor, byssuskörteln)
Latin: Bivalvia
bivalves = molluscs, oysters and 1. clams = small e.g. cockles 2. mussels = lager e.g. blue mussels
bivalves = mollusques, huîtres et 1. palourdes = petites ex. coques 2. moules = lager ex. moules bleues
bivalvi, mitilo = molluschi, ostriche e 1. vongole = piccole ad es. vongole venere 2. cozze = principale ad es. cozza blu
Muscheln = Weichtiere, Austern und 1. kleine Muscheln z.B. Herzmuscheln 2. größere Muscheln z.B. Miesmuscheln
bivalvos = moluscos, ostras y 1. almejas = pequeños p. ej. almejas venus 2. mejillones = más grandes p. ej. mejillones azules
Begreppet musslor (från latinets musculus = muskel). I Sverige liksom i Tyskland är "musslor" namn på klassen Bivalvia. I England, Frankrike, Italien och Spanien skiljer man på små och lite större musslor, till exempel i franskan med palourdes respektive moules (1 & 2 ovan). Dock är dessa begrepp inte entydiga utan används lite om vartannat, dessutom brukar de avse ätbara musslor.
Ätbara musslor: Musslor i allmänhet är ätbara såväl råa som kokta, men bara ett fåtal musslor är av större betydelse. Vanligast är blåmusslan, vilket brukar avses om bara "musslor" sägs. Benämns följdriktigt i England och Frankrike för "vanlig mussla". En snarlik variant är grönläppad mussla vanligt förekommande runt Nya Zeeland. Andra klassiker är hjärtmusslor, kammusslor och sandmusslor. Även ostron är en form av mussla.
Hälsa: Musslor inklusive ostron kan innehålla skadliga bakterier och algtoxiner, även kallade alggifter. Bakterier i musslor kan uppkomma på grund av naturliga bakterier som förekommer i haven (Vibrio spp.) eller av bakterier från avloppsvatten som ibland förorenar kustvattnen. Musslorna tar ibland också upp toxiner (biologiska gifter) från planktonalger under kortare tid och är under denna tid giftiga. Algtoxiner försvinner inte vid kokning och ger ingen särskild smak. Det är dock ytterst sällsynt med musselförgiftningar. Symtom på förgiftning uppträder från 30 minuter och några timmar framåt och kan pågå upp till tre dygn. Vanligaste och starkaste symtom är diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor. Livsmedelsverket kontrollerar varje vecka halterna av bakterier och algtoxiner i vattnet på västkusten (se SLV.se > Resultat för samtliga produktionsområden för musslor, eller ring till Länsstyrelsens telefonsvarare 031- 605290). Motsvarande kontroller sker inom hela EU. Ett område för odling med för höga halter av bakterier, eller ett område där det finns tecken på höga halter av toxiner, stängs för skörd.
Fiske, odling: Musslor skördas vilda och odlas i stor omfattning. Fiske efter vilda större musslor sker kommersiellt med ett trålliknande redskap som dras längs bottnen på grundare områden. Se film via länk nedan. Läs mer, se respektive mussla.
Produktion: Den totala produktionen i världen av musslor år 2012 var 13 miljoner ton, till ett värde av 92 miljarder kronor enligt FOA.
Odling musslor | Milj ton | Andel | Miljard Kr | Andel |
Blå- & grönmusslor | 1,8 | 14% | 14 | 15% |
Hjärtmusslor o.d. | 5,0 | 38% | 33 | 36% |
Kammusslor o.d. | 1,7 | 13% | 19 | 21% |
Ostron | 4,7 | 36% | 26 | 28% |
Total vikt & värde | 13 | 100% | 92 | 100% |
Källa: FAO 2012 |
SÅ ANVÄNDS MUSSLOR
Talrika arter äts av människan råa eller kokta. Skalet av vissa arter används som råmaterial till olika nytto- och prydnadsföremål eller som råvara för kalk. Några arter utnyttjas som råvara för pärlemor och vid pärlodling.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Läs mer
Film: Bildbeskrivning musslors funktion
Film: Kommersiellt musselfiske
Recept med Om musslor
Det finns 2 recept med Om musslor
-
Almejas a la marinera, spanska små musslor i smakrik sås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Almejas a la marinera, vinkokta små musslor utan sås
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan