
Tonkabönan
(tonkabönor = frökrydda från tonkaträdet, cumaru, kumaru, brasiliansk teak)
Latin: Dipteryx odorata
Tonka beans = seed spice from tonka trees
fèves de tonka = épice de graines des arbres tonka
fave di tonka = spezia di semi dagli alberi di tonka
Tonka Bohnen = Samengewürz von Tonkabäumen
habas tonka = especia de semillas de los árboles tonka
Tonkaböna är trädets frukt/frö. Det är svarta skrynkliga "bönor" stora som paranötter med brunt innanmäte. Har stark doft och viss smak av vanilj.
Hälsa: Fröna innehåller 1-3% kumarin som kan ge lätt huvudvärk om det intas i större mängder. I stora mängder kan det ge leverskador. Av denna anledning är import av tonka förbjuden i USA. Det har diskuterats att ta bort förbudet då mycket höga doser krävs för ge skada.
SÅ ANVÄNDS TONKABÖNOR
Tonka används som krydda i matlagning främst i desserter, bland annat i Frankrike. Industriellt till parfym för sin aroms skull (ingår i Yves Rochers herrparfym Hoggar), liksom vid framställning av warfarin och andra antikoagulerande substanser. På grund av sin likhet med vanilj använd som ett billig ingrediens vid förfalskning av vanilj.
© Kunskapskokboken 2021-03