
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Stjärnanis
(1. stjärnanis = frökrydda 2. japansk stjärnanis = giftig)
Latin: 1. Illicium verum 2. Illicium anisatum
star anise = seed spice 2. Japanese star anise = toxic
1. badiane, anis étoilé = épice de graines 2. Anis étoilé du Japon = toxique
1. anice stellato = spezia di semi 2. Anice stellato giapponese = tossico
1. Sternanis, Badian = Samengewürz 2. Japanischer Sternanis = giftig
1. anis estrellado, badiana = especia de semillas 2. Anís estrellado japonés = tóxico
Stjärnanis (Illicium verum) är frukten från ett litet, ständigt grönt magnoliaträd med gulvita små blommor, som utvecklas till centimeterstora stjärnformiga hårda frukter. De skördas staxt innan de mognar, varefter de soltorkas. Ursprungligen från Kina och norra Vietnam. Odlas främst i Asien, Kina, Indokina, Indien och Japan.
- Smak: Den doftar som en gammal konfektbutik och har smak av lakris, likartad anis men är inte lika nyanserad och lite bittrare.
- Alternativ vara: Anis.
- Försäljning/säsong: Kryddan säljs hel, krossad eller mald.
- Förvaring: Torkad stjärnanis förvararas i burk, torrt och mörkt. Den kan lagras mycket länge.
Japansk stjärnanis (Illicium anisatum) är ett liknande träd men dess frukter är mycket giftiga.
SÅ ANVÄNDS STJÄRNANIS
Kryddan används hel, krossad eller mald. Den har stark smak och bör användas med försiktighet. En stjärna kan räcka för en hel rätt. I Europa används den mest som smaksättare av bakverk och alkoholhaltiga drycker t.ex. sambuca, pastis, absinthe och galleano. Den förekommer även i bröd och godis. Stjärnanis är en grundkrydda i det kinesiska köket och ingår i kinesiska kryddblandningen Fem kryddor och används gärna till feta rätter som fläsk och anka. I indiska köket ingår den ibland i kryddblandningen garam marsala, masala chai tea och rätten biryani. Kryddan är vanlig även i andra sydostasiatiska kök och som medicinalväxt. Ur frukten pressas eterisk olja som även används till parfym och tvål.
Recept med Stjärnanis
Det finns 23 recept med Stjärnanis
-
Laxspett med grönkålscappuccino och muskotgnocchi
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Hjortronkompott till kötträtt
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Tid: 2 tim (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rabarber på höjden
Tid: 15 min (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kyckling i ugn med stjärnaniskompott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kryddstark bräserad oxsvans
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddyoghurtpannacotta
Tid: 40 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Triss i avokado: 3. Avokadopannacotta smaksatt med stjärnanis & syrlig blåbärssnaps ¤
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan