
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Pärlsocker
(1. granulera = forma till kornstorlek 2. pärlsocker, granulerat socker)
1. to granulate = shape to grain size 2. pearl sugar, nib sugar, hail sugar
1. granuler = forme à taille d´un grain 2. sucre en grains, sucre perlé, perles de sucre
1. granulare = forma alla dimensione del grano 2. zucchero perlato
1. granulieren = Korngröße formen 2. Hagelzucker, Perlzucker
1. granular = forma al tamaño de grano 2. azúcar perla, perlado
Pärlsocker är vitt kristallsocker som pressats samman, krossas och siktas till önskvärd pärlstorlek. Kan också extruderas (pressas genom hål). Kristallpärlsocker är i princip samma sak, men brukar vara lite större lätt genomskinliga korn medan pärlsocker snövitt. Pärlsocker är hårda, löser sig inte särskilt lätt i vätska och tål värme ganska väl. De klibbar inte ihop och rinner lätt, samt tål maskinell hantering bra. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
- Smak: Mycket sött. Smakar likadant som vanligt vitt socker. Sötman blir mer påtaglig tack vare koncentrationen.
- Alternativ vara: Annat socker.
- Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
- Jämförpris: Mycket lågt, cirka 25 kr per kilo (strösocker cirka 10-15 kr per kilo). Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Granulera = forma något till kornstorlek. Pärlsocker är ett granulerat socker. I andra länder som England och Frankrike är emellertid granulerat socker detsamma som strösocker, vilket är kristalliserat socker snarare än format socker. Läs mer > Vitsocker.
SÅ ANVÄNDS PÄRLSOCKER
Pärlsocker används särskilt i Sverige med grannländer för garnering av bakverk (bullar och kakor) när man vill ha "knastrigare" effekt. I Tyskland traditionellt till julkakor och i Frankrike till chouquettes vilket är chouxbakelse med pärlsocker. Se recept.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Pärlsocker
Det finns 37 recept med Pärlsocker
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkubb
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Äggkringlor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kavlade småkakor, grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelgifflar
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Plättbakelser i plättlagg
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladprickar
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan