
Agavesirap
(agavesirap, agavenektar, agavehonung = framställs av växtsaft från agave)
Latin: Agave, Agave tequilana, Agave americana, Agave salmiana
agave syrup, agave nectar, maguey syrup = produced from agave vegetable juice
sirop d´agave, nectar d´agave, agualmiel = à base de jus de légumes d´agave
sciroppo di agave = a base di succo di verdura di agave
Agavensirup, Agavendicksaft = hergestellt aus Gemüsesaft von Agave
jarabe de agave = elaborado con jugo de vegetales de agave
Grupper inom
Sirap:
Agavesirap är ett sötningsmedel framställt av växtsaft från olika arter agave, främst från arterna Agave tequilana och Agave salmiana. Det är kaktusliknade växter rikligt förekommande i Mexiko, av vilken man framställer sirap och spritdryckerna tequila och mescal (se dito). Sirapen är något mer tunnflytande och sötare än socker. Läs mer > Sirap. Se recept med agavesirap, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 140 gram, 100 gram = 0,7 dl.
- Smak: Mycket söt, sötare än socker.
- Alternativ vara: Honung, lönnsirap, ljus sirap.
- Försäljning: Förekommer i välsorterade butiker.
- Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris cirka 100 kr/kg, men inte lika dyrt som lönnsirap (~200 kr/kg). Vanlig sirap 20-25 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Produktion: Växtsaften (saven) skördas olika för Agave tequilana (inklusive A. americana) och för Agave salmiana.
- A. tequilana: Bladen skärs av på tequilan efter att den blivit 7-14 år gammal. Saften piña (jfr piña colada = "tvättad piña") pressas (extraheras) och filtreras.
- A. salmiana: Stjälkstammen i mitten (quiote) skärs av vilket skapar ett hål i mitten av växten. Hålet fylls med växtsaft (aguamiel = agavehonung) som dagligen samlas upp.
- Sirap: Växtsaften upphettas och kokas ner till sirapslikande konsistens, varvid den bryts ner till enkla sockerarter. Kan också framställas på kemisk vis utan upphettning. Färgen kan variera från ljus till mörk bärnsten. Sirap från tequilana innehåller 56-60% fruktos och cirka 20% glukos. Salmiana innehåller huvudsakligen sackaros (vanligt socker).
SÅ ANVÄNDS AGAVESIRAP
Sirapen används som sötningsmedel på samma sätt som annan sirap och honung, men mängden bör minskas på grund av dess högre sötma. Agave används även för tillverkning av de mexikanska spritdryckerna tequila och mescal.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Agavesirap
Det finns 9 recept med Agavesirap
-
Hjortron med rostade valnötter
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Amarulamousse
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Hallongazpacho
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sötsur rödlök till maten
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Mintsmakande våffeltårta med hallon
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Bovetevåffla med grön grädde ¤
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Lingonlassi
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikamarinerade vinbär (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan