
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Tex-Mex kryddblandningar
(mexmix, mex-tex-mix = kryddblandning till texas-mexikansk mat, Om tex-mex-mat, Southwestern cuisine USA, Om tex-mex-mat, tacokrydda, tacomix, taco spicemix, fajita spice mix, burrito spice mix, Mexikansk chorizo kryddblandning)
mexmix = spice mixture for texas-mexican food
mexmix = miscela di spezie per cibo texano-messicano
mexmix = Gewürzmischung für texas-mexikanische Küche
mexmix = mezcla de especias para comida texas-mexicana
Tex-mex-mat (Texan and Mexican) är ett begrepp som står för mexikansk mat och dito inspirerad mat i sydvästra USA (Southwestern cuisine) - Texas, New Mexico, Arizona och Californien. Förekommer även i Cajunköket runt New Orleans (läs mer > Kreolköket, cajunköket). Skillnaden mot mexikansk mat i allmänhet är flitigt användande av främst ost, men också nöt- och hönskött, bönor, paprika och kryddor som spiskummin tillsammans med tortillas. Begreppen nachos, tacos, och fajitas har sitt ursprung i tex-mex-köket, även om liknade rätter finns i det traditionella mexikanska köket (läs mer > Så tillagas tacos). Begreppet Tex-Mex avsåg ursprungligen som en förkortning på Texas Mexican Railway. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Tex-mex-krydda: Mexikansk mat är ofta kryddstarkt innehållande olika sorters chilipeppar. Så också tex-mexmat. Det finns många varianter på tex-mex-kryddblandningar i handeln med olika namn som taco- fajita- och burritomix. Här nedan en mixblandning som man kan göra själv.
- 2 msk paprikapulver.
- 1 tsk lökpulver.
- 1 tsk vitlökspulver.
- 1 tsk salt.
- 1 msk spiskummin.
- 1 krm cayennepeppar.
- 1 krm chilipulver.
- 1 msk oregano.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01
Recept med Tex-Mex kryddblandningar
Det finns 31 recept med Tex-Mex kryddblandningar
-
Gunillas mexikanska gratäng
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Heta tacobiffar
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Lammtortillas
Tid: 9 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tortillas med jätteräkor
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fajitakryddad kyckling med tortilla
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karibisk fläsktaco med marinerad rödlök
Tid: 5 tim 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasig köttfärspaj
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon
-
Taco med köttfärs i tacoskal
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad fläskkarré i bananblad
Tid: 3 tim 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan