
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Furikake
(furikake = japansk kryddblandning med sesamfrön, nori, shizoblad)
furikake = Japanese spice mixture with sesame seeds, nori, shizo leaves
furikake = mélange d´épices japonaises avec graines de sésame, nori, feuilles de shizo
furikake = miscela di spezie giapponesi con semi di sesamo, nori, foglie di shizo
Furikake = japanische Gewürzmischung mit Sesam, Nori, Shizoblättern
furikake = mezcla de especias japonesas con semillas de sésamo, nori, hojas de shizo
Furikake är en japansk kryddblandning bestående av svarta och vita sesamfrön, smulad nori (alg) och smulade shizoblad (som påminner om vinbärsblad). Kan även innehålla t.ex. torkad, smulad fisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
ANVÄNDNING
Furikake ger en nötaktig och lätt saltad smak utan att innehålla salt. Passar till allehanda mat och i synnerhet till grillad japansk mat. Strö lite furikaki på det färdiga riset, fisken eller köttet.
Säsong: Säljs året om och finns vanligen i butikerna.
Förvaring: Förvaras i sluten förpackningtorrt och mörkt. Lång hållbarhet, smaken avtar med tiden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer
Recept med Furikake
Det finns 7 recept med Furikake
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Majonnäs med wasabi
Tid: 5 min (+ 8 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japanska furikakekryddade cashewnötter rostade i tamarisoja
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Vegetarisk smörgås med kikärtsröra och avokado
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lätthalstrad färsk tonfisk på avocado- och papayabädd
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterade camembertknyten med hjortron
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan