
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Fyra kryddor
(4 kryddor, fyra kryddor = kryddblandning med varierande kryddor , épice riche, tunisiska 4 kryddor)
four spices = spice mixture with varying spices
quatre épices = mélange d´épices avec différentes épices
quattro spezie = miscela di spezie con spezie variabili
vier Gewürze = Gewürzmischung mit verschiedenen Gewürzen
cuatro especias = mezcla de especias con diferentes especias
Fyra kryddor förekommer i en rad olika varianter. Mest känd torde den franska varianten vara. En svensk variant skapades av krögaren Tore Wretman, även benämnd épice riche efter en av hans restauranger (Riche i Stockholm). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Ingredienser fransk variant:
2 delar muskot
1 del kanel (eller ingefära)
1 del kryddnejlika
4 delar vitpeppar
Ingredienser Wretmans Épice Riche:
1 del mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
Tunisiska 4 kryddor innehåller vitpeppar, kanel, paprika och coeurs des roses.
ANVÄNDNING
Används bland annat till smaksättning av patéer och grytor.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Tore Wretman: Menu
Recept med Fyra kryddor
Det finns 2 recept med Fyra kryddor
-
Klassisk harpastej, harpaté
Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman